Széchenyi-nagydíjas történész, író, professzor

www.valasz.huJohn Lukács, Lukács János Albert néven 1924 január 31-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakán végezte. 1946-ban elhagyta az országot, és tanulmányit a Cambridge-i Egyetemen folytatta. 1947 óta az Egyesült Államokban él, ahol John Lukacs néven publikál.

1947-től 1993-as nyugdíjazásáig a Pennsylvania-i Chestnut Hill College történelem tanszékén tanított, melynek 1974-ig tanszékvezetője is volt. Több neves egyetem vendégprofesszoraként oktatott a Columbián, a Princetonban és a Johns Hopkinson. Előadásokat tartott Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Corvinus Egyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen is.

Több mint harminc könyvet írt, ebből magyarul az Európa Kiadó gondozásában tizennyolc kötet jelent meg. Lukacs professzor legfontosabb kutatási területei az újkori történetírás problémái, valamint a második világháború története, kedvenc műfaja pedig a közérthető, mégis magas nyelvi és szakmai színvonalon álló esszé. Könyvei rendkívül népszerűek. A Budapest 1900 című munkája, mely a századfordulós fővárost mutaja be, óriási siker volt az Egyesült Államokban is. A párviadal 12, az Öt nap Londonban, valamint a Történelmi Hitler 8 nyelven jelent meg. Számos történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált.

2005. október 24-én előadást tartott a Mindentudás Egyetemén Állam, nemzet, nép címmel.

2009-ben Oláh György Nobel-díjas kémikus társaságában védnökként csatlakozott a Bolyai-díjhoz.

2013. május 21-én a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, május 22-én pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tartott nagysikerű előadásokat.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a La Salle University, és a Thomas More University  díszdoktora.

1991-ben Ingersoll-díjjat,1994-ben a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2001-ben Magyar Corvin-lánc kitüntetést és George Washington-díjat,2011-ben a Magyar Köztársaság Középkeresztjét a csillaggal,2012-ben Magyar Örökség Díjat, 2014-ben pedig Széchenyi-nagydíjat kapott.